top of page

#36

36 Hvis-så

36 Hvis-så

Tenke på sannsynlige utfordringer «hvis» og hvordan respondere på dem «så»

Hvorfor er det så vanskelig å nå målene vi setter oss? Forskere har funnet ut at det å ville oppnå noe ofte ikke er nok. Det som trengs er en plan for hvordan målet skal oppnås, og en plan for hvordan du skal håndtere utfordringer. Her kommer hvis-så inn (på engelsk kalles den implementation intentions). Hvis-så er en teknikk som hjelper deg å gjennomføre et mål du har satt deg. Teknikken går ut på å tenke på utfordringer som kan oppstå (hvis) og deretter hvordan du skal respondere på de (så).

Slik gjør du det

  1. Sett deg et mål. Det kan være å gjøre lekser med en gang du kommer hjem, fullføre 10 oppgaver, lese et kapittel, eller bruke to timer på å begynne på en innleveringsoppgave.

  2. Tenk over hva den største utfordringen vil være for at du når målet. For eksempel at når det er på tide å gjennomføre, så har du mer lyst til å gjøre noe annet.

  3. Bestem deg for en respons, altså hva du skal si til deg selv og gjøre når du støter på utfordringen. Et eksempel på en slik respons kan være at «Hvis jeg ikke føler for å gjøre lekser når jeg kommer hjem, så gjør jeg de allikevel».

Vanskeligere enn det er det ikke.

Derfor fungerer teknikken

Når du bestemmer deg for en respons til en utfordring på forhånd og øver på den, blir det enklere å gjennomføre den når du støter på den faktiske utfordringen senere.

Kilder

  • Gollwitzer, Peter M., and Paschal Sheeran. "Implementation intentions and goal achievement: A meta‐analysis of effects and processes." Advances in experimental social psychology 38 (2006): 69-119.

  • Gollwitzer, Peter M. "Implementation intentions: strong effects of simple plans." American psychologist 54.7 (1999): 493.

  • Duckworth, Angela Lee, et al. "Self‐regulation strategies improve self‐discipline in adolescents: Benefits of mental contrasting and implementation intentions." Educational Psychology 31.1 (2011): 17-26.

bottom of page